2016. június 20., hétfő

Logopédiai szakvélemény

Még a múlt héten hozta haza Tibi, csak el is felejtettem....

Valamelyik este bestresszeltem egy új információn, ami a sulinkkal és Zalánnal kapcsolatos. Összeállt a kép, úgymond, az a sok sok puzzle darab, ami információ formájában szédelgett felém ebben a tanévben. Az van, hogy jövőre két osztály indul (ahogy már idén is ez volt a helyzet), egy német kéttannyelvű és egy sakkpalotás. Elvileg nincs felvételi, hiszen az elsőben nem megengedett, ha jól értesült vagyok, ám a kéttannyelvűek valamiféle válogatót mégis megejtenek általában, elbeszélgetés vagy játékdélutánok...megoldják, na. 

A jó hír, hogy a tagozatos mizéria, amit Rékával is átéltünk és előtte még sok szülő tizenakárhány éve, megszűnik, elsőtől abba az osztályba kerül a gyermek, ahol majd aztán végez is. Kimondva vagy kimondatlanul a kéttannyelvű lesz az erős osztály és a sakkpalota azoké elsősorban, akik ....nem erősek. Ide fognak kerülni a romák, a hátrányos helyzetűek, az sni-sek, mindenki, aki ebbe az iskolába szeretne járni lakcímkártyával és nem fér be az iskola szerint a kéttannyelvűbe. Vagyis hiába ígér a sakkpalota akár heti 5 angol órát később, és magas szintű nyelvoktatást, mindenki tudja, melyik lesz a jobb osztály. 

A rossz hír, hogy azt találták ki, hogy a Törpsuli legyen a válogató. Zalánnak válogató. Amikor idegenhez kettőt nem szól. Szerintetek milyen eséllyel indulunk??? Két szélsőséges hangulat között ingadozok. Az egyik, hogy Zalán okos fiú, a Törpsuli jó buli, mindenki mézédes és cukipofa. Réka a nagytesó, akit ismernek, milyen ügyes blablabla....Szóval nem lesz gond. A másik meg hogy egy árva szót nem fog kiejteni a száján az én magzatkám és ha a 3. Törpsuli után felballagok az igazgatóhelyetteshez, ugyanoda, ahová a tagozatos dogák esetén,  azt tanácsolják, hogy Zalán a sakkpalotába való. A program maga biztos jó, semmi bajom a sakkpalotával, bár Réka speciel unta. Biztos rosszul csinálták....Azzal van bajom, hogy az lesz a gyengébb osztály. Tudom, milyen volt 6 rémséggel az élet (szándékosan nem azt írom, hogy romák, mert roma több volt!!) , nem szeretném kipróbálni, milyen az, amikor ezek meg is nőnek. Ráadásul Zalán fiú, ami nem egyszerűsít a helyzeten. Szóval ha nekem azt mondják, hogy legyen sakkpalotás, én biztos elsírom magam. Csúnya lesz! Mit lehet tenni? 

Például több nyársat tartani a tűzbe. Megtehetném például, hogy nem is Réka sulijába megy Zalán, hanem egy másikba. Ahová biztosan felveszik. Abba az osztályba, ahová szeretném, nem hagyom, hogy szívassanak folyamatosan. szórakozzanak. Ezen is gondolkodom, de az az igazság, hogy egy iskolába szeretném tudni őket. Még akkor is, ha Réka negyedikbe megy, mire Zalán elsőbe, tehát hamarosan egyedül járna haza és iskolába. Illetve igazából nincs bajom ezzel a sulival, tudom, hogy erős és klassz suli. Zalán is ismeri már sok zugát, a földszintet mindenképpen, hiszen az alsósok ott mozognak. :) Logisztikailag is nehéz lenne osztódnom, ám nyilván megoldjuk, ha muszáj.

Eszembe jutott ismét a sportiskola, ahová szintén van felvételi, de szemernyi kételyem nincs, hogy oda felvennék. A város másik részén, idegen iskola, másfajta követelmények, felfogás, mint a Réka sulija. És nem vagyok egy sportember, a hétvégéimhez meg úgy ragaszkodom, hogy szabad legyen, mint egy anyatigris....Magyarán fogalmam sincs. De most járunk el Törpsuliba, a sportiskolás "Törpsuliba", ami biztosan más nevet hordoz, de ugyanolyan "lefölöző", mint a Törpsuli és még abba a suliba is, ami szóba jöhet, mint harmadik suli??? Ez jó ötlet? Hát nem tudom. Valószínűleg az lesz, hogy nekimegyünk a Rákóczis Törpsulinak kacsingatva a sportiskola felé, hagy próbálja azt is ki, ha meg egyik sem jön be, ott a harmadik, mert oda meg tudunk lakcímkártyát váltani, ha nagyon ég a ház.....Megjegyzem, ilyet nem szeretnék, csak ha tényleg gond van. Inkább új lakcímkártya, mint a sakkpalota. Ilyen eltökélt vagyok.

Persze jövő januárig még Zalán sokat alakulhat, és hát ő tényleg okos, ügyes fiú, miért ne lehetne németes, miért ne gondolnák azt, hogy "oda való", a jobbak közé? Azért, mert nem ismerik és csak 3x1,5 óra lesz arra, hogy átlássanak a páncélján. Valljuk be, nem sok! 

Na szóval logoédiai vélemény:

- sz, z, c, s, zs hangokkal van probléma (ez olyan soknak tűnik, de nem kell nagy eltérésekre gondolni)
- Goodenough féle rajzvizsgálat - 8 év 1 hó (tök jó, nem is rajzol pedig soha....)
- Gardner expresszív szókincskészlet - magas aktív szókincs 
- Csányi Yvonne féle grammatika teszt - nyelvi fejlettség életkornak megfelelő
- Bender teszt - nagyon jó vizuo-motoros rendezési szint
- MAMUT R teszt- verbális munkamemória 100% (ez valami mondatutánmondás??)

megfigyelés: Zalán feladathelyzetbe bevonható, képes a kapott feladatokat pontosan megérteni. Feladatvégzése az életkorának megfelelő, figyelme leköthető és terelhető. feladathelyzetben csendes, visszafogott, de jól motiválható kisfiú.

Persze  kevés fogalmam sincs, hogy mi mit jelent, de rossz hír nincs benne és most ez a lényeg. 

Na szerintetek? Hol landol Zalán, melyik suliban? Látjátok a jövőt?

8 megjegyzés:

  1. Reméelm a fiam lerendezte a tartozását. Nagyon mérges voltam,h eddug nem. ma nem kap vacsit, ha megint elfelejti, megígérem :D
    Suli: húúúú, ez nehéz! Első körben én a Rákóczit próbálnám. Tudsz egyébként a felsőről valamit? Mennyire gázos ott a felsős gyengébb osztályok? Én modjuk nagyon csípném a sakk-osztályt! én nem tartok a romáktól, nálunk is van rengeteg, mint mindenhol. és nem mondanám,h nagyobb arányban balhésak, mint a többség. én úgylátom inkább a társadalmi helyzet a meghatározó, a legbalhésabbak a legszegényebbek közül kerül kerülnek ki. meg a legtehetősebb énmindentmegtehetek-családokból :D. Ne érts félre, értem a gondot! csak azt mondom, lehet Zalánnak jobb is lehet egy nem elit osztály, ahol a személyiségéből fakadó félénkséget jobban lehet kezelni. Tanítónéniket ismered? akik az övék lennének? V őket örökölné Rékától? mi lenne a 3. suli? Logisztikailag biztos a legjobb a közös suli lenne. Nekem volt olyan év, h 1 gimis.1 általános suli, 2 óvodás. egyszerre volt mind a négy a közoktatásban. Hát mindig volt valami valahol . a tököm tele volt,h ide-oda rohangáltam,szülői, fogadóóra, rendezvény, ünnepség, gála, ballagás....áhhhhh. (mert ezeket mindig én intézem egyedül, nálunk ez a munkamegosztás) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mostani felsők viszonylag kiegyenlítettek, de Rékáék évfolyamán hatalmas a kontraszt A és B között. :(

      Még jó, hogy a gimist nem kellett elvinni a suliba. :)

      Törlés
  2. Szerintem németes Rákóczis lesz. Menni fog neki és ezt a tanerők is látják majd, akkor is, ha nem szól. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát nem könnyű dilemma...
    Nálunk a kéttannyelvű iskolákban van felvételi. Lehet, másképp hívják, de az. És eléggé kommunikáció alapú. Elsőben nem is igen lehet a beszéden kívül máshogy, gondolom.
    Milánnak idén nem vették fel a német kéttannyelvűbe az egyik csoporttársát, állítólag azért, mert volt egy feladat, hogy színezd ki a hattyút, és a kisfiú úgy hagyta fehéren, értelemszerűen. Mire azt mondták a szülőknek, hogy igen, csak az volt a baj, hogy a gyerek nem kérdezte meg, hogy ezt hogy gondolják.
    Azt tudom, hogy akik nálunk következetesen kéttannyelvűbe szeretnék járatni a gyereket, azok egész tanévben kifejezetten erre felkészítő iskolaelőkészítő foglalkozásra járnak hetente. Plusz egy évvel tovább maradnak oviban, de ez Zalánnal pipa.
    Nem lesz egyszerű tanévetek a következő sem, úgy látom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a kéttannyelvűn van a hangsúly, csak az osztály fele lesz az! És Zalánt nem feltétlenül a kéttanba szánom.

      Ez a hattyús suli egy rémes történet...hmmmm...

      Törlés
    2. Jaa, ezen az infón átsiklottam.... mármint a fél osztályon.
      A történet tényleg gáz... bár mondom, mifelénk irtó nagy a hisztéria a kéttannyelvűek körül, ráadásul azok nem körzetesítettek, tehát bármit megtehetnek, és meg is tesznek annak érdekében hogy az általuk legjobbaknak ítéltek kerüljenek csak oda. ( plusz a valakik valakijei természetesen, de ott nem számítanak a képességek. )

      Törlés
    3. Tesómék gyerekei a Karinthyba jártak (illetve az egyik még jár) a IV. kerületbe. Azt tudom, hogy nem volt egyszerű bejutni, pedig azóta a keresztlányom már Apáczais, ami ugye nem egy kifejezetten gyenge gimi. :)

      Törlés
  4. Én is a Rákoczira szavazok. Ott talán már otthonosabban mozog Zalán, igy akár könnyebben meg fog nyilni mint a sportsuliban. Téged is ismernek, Réka is okos lány, hátha egy kis hátszelet ez ad Zalánnak a kéttannyelvűhöz. Én drukkolok!

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!