2011. július 25., hétfő

CsemeteKedvencek - 2. rész

A túrógombóc


Egy újabb desszert, ezúttal az abszolút kedvenc. Nagyon egyszerű, vagyis még Réka is össze tudja dobni némi segítséggel....és nagyon nagyon finom. 


Hozzávalók:


50 dkg túró (nem árt, ha bio)
7 evőkanál gríz (kb.)
2-3 tojás
2 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint reszelt citromhéj (én perverz mennyiségben szoktam nyomatni)
1 csipet só
Valamint a csodás aranyszínű morzsához zsemlemorzsa és cukor (porcukrot jobban szeretem.)


Első körben kipakolom a fenti hozzávalókat a konyhaasztalra, majd konyhatündérkedésre vágyó leánykám elé egy naaagy üvegtálat helyezek. A feladat: sorra minden hozzávalót pakoljon az üvegtálba. Előbb a túrót, majd sorra a többit. Ha ezzel megvan, frissen mosott manccsal nekieshet az "anyagnak". Ez ám a jó móka! Ahogy az alkotórészek nagyjából homogén elegyet alkotnak Réka ujjai között, hűtőbe száműzöm a tálat. Ha sok időm van, akkor akár egy egész napra is, ha nincs vagy már nyálam csorog a gombócok után, akkor csak 1-2 órára. 

Amint letelt a türelmi idő, nagy lábosban vizet forralok. Ügyelve, hogy Réka kellő távolságra legyen a forró víztől, leültetem őkelmét az asztalhoz és megkérem, hogy a túrós masszából nagyjából gesztenyényi gombócokat formáljon (amolyan átlagos magyar gesztenyényit). A kész alkotásokat anya némileg formázza, ügyel az uniformitásukra, majd egymás után a forró vízbe ereszti őket. Addig főzzük, amíg a kis göbök fel nem jönnek a víz tetejére és ott vidám táncot nem járnak együtt. Néhány perc múlva óvatosan kiszedjük őket a vízből és azonnal megforgatjuk az édes morzsában. Ja...amelyet előzőleg elkészítettünk oly módon, hogy a zsemlemorzsát lepirítjuk, majd hozzá keverjük még melegében a porcukrot (ízlés szerint).

Az elkészült puha, aranyszínű remekeket Zalán langyosan finoman szólva is falja. Neki még nem dukál hozzá cukorral kikevert tejföl, Réka viszont meg nem eszi anélkül. Hihetetlen mennyiséget leküldenek belőle még melegében. Öröm nézni. 







7 megjegyzés:

  1. Nem tudom, probaltad-e ezt a fajtat, isteni, es nem kell varni ra orakat:)
    http://dilidomino.freeblog.hu/search/turogomboc/

    VálaszTörlés
  2. Mariann: Nem jön be a link.

    VálaszTörlés
  3. Sajna csak én eszem, a csajok nem szeretik a gombócokat, csak fagyiban.
    Baldwinra visszatérve, ide is írom:
    megnéztem a táblázatot, amit beszúrtál, megnyugodtam...
    Huu egy hétig pisikélne mindenhova, persze hát el is felejtettem Nikinél is ez volt. Hiába csak a szép emlékek maradtak meg bennem.

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom, miert, idemasolom a receptet:

    Ezt muszáj leírnom, aki szereti a túrógombócot, és még nem próbálta, hát most tegye meg...Pukkadásig zabáltuk ettük magunkat:) A fiúknak sem kellett kétszer kínálni...

    A receptet linborinál találtam, áldom a kezét, hogy blogba vetette :)

    Szükségeltetik hozzá:

    fél kiló túró
    2 csomag vaníliás cukor
    3-4 evőkanál cukor
    0,5 liter tej
    1-1,5 csésze búzadara
    pirított zsemlemorzsa

    A túrót egy tálban összetörtem, beletettem a 2 csomag vaníliás cukrot, és a 4 evőkanál cukrot, összekevertem. Közben a fél liter tejből és a búzadarából tejbegrízt csináltam, jó sűrűt, amiben megáll a kanál. Mikor elkészült, hagytam hűlni, majd összekevertem a túróval. Vizes kézzel gombócokat formáztam (24 darab lett) és porcukos tejföllel tálaltam a családnak.

    Read more: http://dilidomino.freeblog.hu/categories/receptes/#ixzz1T7vkjR4V

    VálaszTörlés
  5. Mariann: Köszi, hallottam már erről a receptről, tényleg. :)
    A lényeg egyébként nem a recepteken van annyira, hanem azon, hogy enyém gyerekeknek mi ízlik, mit szeretnek nagyon és miben tudnak nekem roppant lelkesen segíteni is. :)

    VálaszTörlés
  6. Szeressüka túrógombócot! :)
    Nekem liszt-gríz-zs.morzsa kombináció van meg, de kb. ennyi a "szárazanyag" tartalma annak is. Az egy nagyon jól bevált receptem, de egyszer lehet kipróbálom így is :)
    Noigen, nem árt, ha a kedvenc hamit a gyerkőc szereti elkészíteni is (illetve segíteni benne). Az élmény mellett esetleg még lelkesen meg is eszi :))

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!