2012. március 14., szerda

Babakocsi nélkül

Rékánál két évesen történt meg a váltás. Emlékszem, hogy a szülinapja környékén vittük magunkkal nagyjából utoljára a babakocsit bárhová is. Februárban pedig, ahogy elkezdtük az Emi-néni-féle készségfejlesztőbe járni, már kéz a kézben sétáltunk a buszmegállóba. (Milyen régen is volt, mégis tegnap volt.....)

Zalán néhány hete nehezményezte először, hogy a lépcsőn lebattyogva nyomban beletuszkoltam a babakocsiba és egyre élénkebben tiltakozott is ellene. Akkor még (hidegben, hóban) nem volt más választása, mint végigülni az utat az oviig és ezt ő igencsak morózus hangulatban tette meg. Sötét tekintettel, mereven feszített a piros járgányban. Múlt héten tettem egy próbát, engedtem, hogy sétáljon az oviig, de a biztonság kedvéért a kocsi is velünk tartott. Ám feladat nélkül maradt, üresen tátongott oda- és visszafelé is. Zalán könnyedén megtette az egy felnőtt által kb. 10 perc alatt abszolválható távolságot. Nem kérte, hogy vegyem fel, a babakocsiba pedig végképp nem akart beszállni. Úgyhogy a jó idő beköszöntével a héten itthon is maradt a babakocsi hétfő délután. Jó érzés volt úgy hazasétálni az oviból, hogy mindkét csemetém kezét foghattam, de jó is volt! Hát ilyen nagyok már ők is.....

Kedden, a kapun kilépve Zalán nyöszörgött valamit, mintha hiányérzete támadt volna. Sehogy sem akaródzott neki útnak indulni az ovi felé.
- Megkeressük a motorod? Menjünk motorral? - kérdeztem, mire vidám "JÁÁÁÁ"-val helyeselt. Voltak kételyeim, hogy nem hajítja e el a motort 20 méter után, mint annak idején Réka az első motoros sétáknál, de vállaltam a rizikót, elég könnyű járgányunk van. Végül minden nehézség nélkül elgurult az oviig, szépen folyamatosan hajtotta a motort, nem állt meg minden bodobács és hangya láttán. 

Az oviban aztán bealkonyult a nagy idilli állapotoknak. A lépcsőházban úgy tűnt, elválaszthatatlan egységet képezett Zalán és a motor, mert alig tudtam róla leválasztani. Minden áron motorostul vágott volna neki a lépcsőnek. Ééés ordított a lépcsőn, a hónom alatt, az öltözőben, a csoportszoba előtt, az óvónéni mellett....üvöltött, mert a motort nem hoztuk fel az emeletre. Zalán újraegyesítése a motorjával nem oldott meg minden problémát. Zalán végre csöndben maradt, Réka ellenben szemrehányást tett nekem, hogy miért nem hoztam neki motort??? Vagy ha már motort nem, mert az kinőtte, akkor a biciklijét....Nem nagyon láttam magam előtt, ahogy a motoros Zalán után loholva, hátamon Réka bicajával megteszem az utat az oviig, bevallom. Talán még fejlődnöm kell anyaság fronton....

Mivel a közeli játszótérre igyekeztünk, ahol tavasztól őszig a legtöbb időnket töltjük,  Zalánra egy még hosszabb séta várt, mint oviba menet. Meg sem kottyant neki. Réka hiába fűzte, hiába kérlelte, hiába ordított vele és hiába fenyegette , Zalán még véletlenül sem fosztotta volna meg magát imádott motorjától. Úgyhogy Réka végig siránkozta az utat egészen a játszótérig, mint egy siratóasszony, hogy ő már soha, soha, soha, soha az éééééletben nem fog motorozni, vááááá és brühühhhüüüü....

Megígértem neki, hogy a játszótérről hazafelé majd megülheti a mocit. Gondoltam, hogy baj lesz belőle, mert Zalánnal nem egyeztettem egyáltalán....de legalább a játszótéren megint minden idilli és békés volt. És hát....végül is egész gyorsan hazaértünk, nem panaszkodhatom. Réka gyorsan hajtotta a motort, Zalán pedig kergette. Az igaz, hogy felváltva visítva és ordítva, de a sebesség miatt nem volt olyan nagy az utca zajterheltsége...szerintem. 

A hab a tortán aztán az volt az egészben, amikor Réka kérésére elővettem a "sufniból" a csilli-villi biciklijét, mire Zalán mindent feledve félrelökte a motorját és minden áron Réka járgányára mászott volna fel. Ez nem sikerült neki, így újra ordított. Rékának viszont siettében-menekültében nem sikerült bevennie az első kanyart, esett egy jókorát, tehát már ketten sírtak-ríttak kórusban. Felnyaláboltam őket és kapát-kaszát széthagyva felcipeltem őket a másodikra. Mire odalenn mindent elpakoltam és elrendeztem, az összes könny felszáradt, mindenki kibékült, minden lélek megnyugodott.....

(Az kimaradt, hogy Zalán úton a játszótér felé elhagyta Réka egyik kedvenc plüss kutyáját, de szerencsére még az ovi kapuin belül, így ma reggel a kutyus haptákban várta Rékát az egyik ablakpárkányon. Ezúton is köszönjük a megtalálónak. :))

1 megjegyzés:

  1. :O Nekem még eszembe sem jutna babakocsi nélkül menni Vincével bárhová. Ilyet én még nem láttam, de egyszerűen nem hajlandó arra menni, amerre én szeretnék. Inkább lefekszik, vergődik, és ordít természetesen. Ma kapott egy esélyt, és bejöhetett velem a 100ft-os boltba. Ott is előadta a földönfetrengős számot, 30x elszaladt, lepakolt... Meg kell tanulnunk közlekedni, és boltokban viselkedni valahogy... De a megoldásra még ötletem sincs. Kende teljesen az ellentéte volt, soha el nem moccant mellőlem, és szépen jött ilyen korában már.

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!