2012. január 3., kedd

Visszatekintek - Szenteste 2011

Szenteste előtti délutánon Tiborom azzal esett haza 5 órás késéssel, hogy izé....hmmm.....hogyismondja.....nem kapott fenyőfát. Párat pislogtunk egymásra a csöndben, amely vihar előtti volt csupán, majd bevallom, valami igen csúnya kifejezés szakadt ki belőlem. (Úgyhogy ha lennének újévi fogadalmaim, mint ahogy nincsenek, lehetne az az egyik, hogy soha, de soha nem káromkodom...) Nem néztem tükörbe akkor, de a füleimből biztosan dőlt valami gőz féleség. Még azon sem tettem túl magam, hogy dél helyett délután fél ötkor nyitott be a nappali ajtaján hites uram...és máris jött az újabb hidegzuhany. Fa? Na az nincs. 

Egy percre lepergett előttem egy rövidfilmbe sűrítve, milyen lehet egy karácsonyfa nélküli karácsony és hogy vajon a fa hiányát, mint tényt hogyan fogom elmagyarázni a gyerekeknek, különösen Rékának? Aztán eszembe jutott a szomszédék által néhány éve a közös kertrészbe ültetett fenyőfácska fejszével történő eltávolítása is, mint legvégső lehetőség. Helyes kis ezüstös jószág az, de nincs szem előtt, talán fel sem tűnne senkinek, ha Szenteste már nincs a helyén.....

Végül válságmenedzselés címszó alatt abban maradtunk enyém férjjel, hogy Tibi reggel korán felpattan és addig haza sem jön nem nyugszik, amíg valahol gazdátlan fára nem lel. Mert hát olyan nincs, hogy Szenteste reggelén egyetlen árva, kósza, bicebóca élő (azaz kivágott) fenyőfa sem legyen a városban.  Egy megyei jogú városban. Kizárt. Tibi nyugtatgatott is, hogy hát persze hogy nincs, itt a sarkon rá akarták beszélni egy tizenötezres Nordmann-ra (vagy mire), de hát annyiért már mégsem.....

Szenteste reggelén, 10 óra körül jött a megkönnyebbülés, Tibi egy közel két méteres, kötözött sonkaszerű zöld izével érkezett haza nagy boldogan. Nála csak én voltam sugárzóbb, a gyerekek pedig egyenesen ugrándoztak örömükben. Érdekes, mert soha ekkora fánk még nem volt, max. 1,2-1,3 méteres, bár gyerekkoromban is mindig nagy fára vágytam. Plafonig érőre. Egy luc fenyőfa szegődött idén karácsonyra meleg otthonunkba, szeretettel fogadtuk és ha már megérkezett, rögtön be is invitáltuk a nappalinkba, majd ebéd után nekiestünk és feldíszítettük. 

Nálunk az a hagyomány, hogy a fát a Jézuska küldi nekünk, de Apa hozza el az árusoktól. Ez így egy kicsit furcsán hangzik, elismerem. Az eredeti történetet muszáj volt módosítanunk, miután Réka megtudta tavaly, hogy valójában hogyan is kerül a fa a lakásunkba. Elvinni szintén a Jézusba fogja, egy idő után, nagyjából vízkereszt után, már nagyon melege lesz idebenn a fának, kikívánkozik a teraszra és onnan huss....egy napon elviszi magával a Jézuska reggelre. Csak vigyáznunk kell, hogy gyorsan elvigye, konkrétan pont aznap, amikor a Rethmann (helyi szemétszállító cég....) az utcánkban cirkál, különben baj lesz és vihetjük vissza a fát a ház elől a teraszra....hogy Jézuska újból eljöjjön érte.  Node itt még nem tartunk. Szóval együtt szoktuk feldíszíteni a fánkat, én és Réka, Tibi pedig általában kedélyesen figyeli a kanapéról, mit ügyködünk. Hogy maradjon dísz épen és egészben a fára, Zalán éppen aludt fadíszítés idején. Volt ám nagy meglepetés és ámulat, amikor a méretes fát teljes díszben megpillantotta a család legkisebb tagja! 


Délután, amikor már a bejglim is kisült, a fa is teljes díszben állt, csak a gyors és finom egytálételt kellett volna összeütnöm vacsira nagy kényelemben és ráértemben, kiderült, hogy a család autói kivették karácsonyi szabadságukat és sem I.-é (Tiborom nővére) sem Tibié nem akar meg sem moccanni. Ez roppant kellemetlen volt, mert idén azt terveztük, hogy együtt ünneplünk Szenteste M. mamával és I.-vel minálunk, ahhoz viszont M. mamát is be kellett gyűjteni....Végül megoldották valahogy a testvérek, csakhogy mire befutottak, Tibim, I. és M. mama, a gyerekek túl voltak a vacsorán, nem tudták kivárni, hogy együtt asztalhoz üljünk. 


Így bennem keletkezett némi hiányérzet, hiszen a karácsonyi vacsora félhomállyal, gyertyafénnyel, finom étkekkel számomra a Szenteste fénypontja volt amióta csak családdá váltunk, de sebaj, kárpótolt aztán az este hangulata. Legelőször az, hogy lakásban fel és alá szaladgáltamban egyszer csak egy hatalmas dobozt pillantottam meg a fa alatt, amit nem én tettem oda. És az előbb még egyáltalán nem is volt ott. Nagy volt az örömöm, Tibi meglepte magát és engem egy új tévével, ami után már csorgott egy ideje a nyálunk..... Ez adta meg az alaphangot az ajándékok kibontásához.


Réka alig győzte kivárni, hogy mindenki megvacsorázzon, annyira szerette volna megtudni, milyen ajándékokat kapott. Amikor végre letelepedtünk a nappaliban a méretes fa alatt, ami alatt sok-sok csomag bujkált, nem volt erő, amit visszatartotta volna a gyerekeket a csomagbontástól. Említek néhány ajándékot, függetlenül attól, hogy másnap vagy harmadnak kapták a gyerekek a rokonságtól, jövőre már úgy sem fogok emlékezni arra, hogy mit kaptak.


diavetítő (tesómtól örököltünk huszonakárhány diát, így van mit nézni bőven)
könyvek:
Bartos Erika: APG sorozatából - Megmondalak!

Annie Schmidt: Szutyoksári
Bartos Erika: Bogyó és Babóca kertészkedik
Berg Judit: Hisztimesék
Berg Judit: Maszat alszik illetve Maszat számol
Zalánnak ablakos könyvek
Marék Veronika: Annipanni olvas 
"Fiús" játékok Zalánnak: fa daru, betonkeverő, Wader dömper, pici tűzoltóautó
Barbie baba kutyával (szerencsére már nem ugat)
meleg pulcsi (csíkos rózsaszín, csíkos kék)
Logico Primo keret + 4 csomag feladatlap
Zingo társasjáték
Ki nevet a végén?- társasjáték - Bogyó és Babácás
Apa által készített (vasalt) Aranyhajas és kutyás felsők (kb. 3 db)


Most jönne az a rész az AnnaPetiGergő történeteknek megfelelően, hogy "az estéről kép is készült, ami nagyon jól sikerült és ki is került a sárga falra"....de sajnos úgy el voltunk foglalva egész este egymással, a gyerekekkel és úgy egyáltalán, hogy ránk nem jellemző módon elő sem vettük a fényképezőgépet. A napot maratoni diavetítéssel zártuk a gyerekek esetében, majd ágyba dugtuk őket és tovább bámultuk újdonsült tévénket meghitten hajnali kettőig..... 


4 megjegyzés:

  1. Mikor az ajándékbontós részhez értem,éppen az fordult meg a fejemben,hogy biztos a következő bejegyzéshez lesznek a képek csatolva.De mit látok nincsenek képek! :( Még szerencse,hogy az írásaidnak köszönhetően az egész történést a szemem előtt láttam a dühödben a füledből dőlő füsttől a békésen hajnalig tévézgetős jelenetig! ;) Pussz!!

    VálaszTörlés
  2. A fenyőfával mi is hasonlóképpen jártunk, duplaakkora lett mint a szokásos.
    A diavetítőt nagyon irigylem:) meg a tévét is. Mi is csorgatjuk a nyálunkat egy hiperszuperért, talán idén a mi fánk alá is kerül egy:)

    VálaszTörlés
  3. Hajni, köszi! :)) Talán nem lövök le semmilyen poént azzal, ha azt mondom, lesznek azért képek! :)

    Bea: Igen, olvastam nálatok a fa históriáját. :)) Kívánom nektek a tévét a fa alá, a hiperszupert, bár az jutott eszembe, hogy addigra úgyis öten lesztek és nem is foglalkoztok nagyon a tévével már.....:))

    VálaszTörlés
  4. Hú de vártam a képeket....,de azért van némi képzelőerőm,na.......és elképzeltem a füledből kijövő gázokat és gőzőket is,de a gyerkőcők csodálkozó ragyogással telt arcocskáját is a sok fantasztikus ajándék láttán.:)
    A diavetítő tutti telitalálat,ezzel zsarolni lehet őket:)))

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!