2016. május 4., szerda

Tagozatos




Már többen kérdeztétek, hogy pontosan mi is ez a tagozatos mizéria. Valamikor biztosan írtam róla, de azért összefoglalom akkor újra, mert lehet, hogy csak beszélek, beszélek, de csak én tudom, miről?

Induljunk ki onnan, hogy van az általános iskola és abban az alsó tagozat. Itt általában kettő tantónéni vagy bácsi tanít, egyik a magyaros, másik a matekos. Hogy aztán a többi tantárggyal mi lesz, az szerintem egyéni mérlegelés kérdése, mármint iskolánként, mert nálunk most pl. a testnevelést is a magyaros tanítónéni tartja, németre van egy német szakos és énekre megint egy "külsős", egyébként napközis tanító. 

Elvileg négy évig viszik az osztályt a tanítók, változás időközben azonban simán lehet. Maga a tagozatos rémség az a mi iskolánk specialitása, alapból ilyen nincs. Az úgy néz ki, hogy elsőben indul két teljesen egyforma, jámbor osztály, semmi különös nincs egyik osztályban sem. Második osztály második félévében felmerül a lehetőség, hogy jelentkezhetnek a gyerekek a harmadik osztálytól kezdődő német tagozatos osztályba. Aki nem jelentkezik, az automatikusan az A jelű osztályba kerül, a tagozatos mindig a B. 

Tavaly 55 fő jelentkezett a 30 helyre, idén 37 a kérdőjeles számú helyre. Összesen most a másodikosok 54-en vannak. A tagozatos dolgozatokat, szám szerint négyet február, március és április legvégén írták, május 19-én következik az utolsó. A négy dolgozatot négy témában írják, magyar nyelvtan, szövegértés, német és matematika. Az összesített eredmények alapján a legjobb ....nemtudniméghány kisdiák a tagozatos osztályba kerül és így emelt óraszámban fog németet tanulni. Harmadik osztályban heti három, negyedik osztálytól ez heti ötre emelkedik és nyolcadikig úgy is marad. 

A nem tagozatos osztály átvált angol nyelvre és nagyobb óraszámban tanul matekot és magyart cserébe. 

A tagozatos osztályban van általában minden jobb képességű gyerkőc, az osztályátlag 4,8 körül szokott mozogni. Kisebbségi és SNI-s gyerek nagyon ritka. És akkor nagyvonalúan fogalmaztam. A tagozatos gyerekek szokták alkotni a helyi elit gimi németes osztályának vázát. Továbbá rendre felbukkannak a többi osztályban is. Hát szóval a többség általában a tagozatot lövi be, amikor ebbe a suliba íratja a gyermekét. 

A nem tagozatos osztály....arról inkább nem írnék. Van élet persze tagozat nélkül is. Réka azonban vagy tagozatos lesz, vagy másik iskolába íratjuk. Ennyi.

A tagozatos dolgozatok egyébként elvileg jövőre megszűnnek, amikor már kéttannyelvű és sakkpalotás osztályok indulnak eleve már első osztálytól, nem pedig simák. Akkor is lesz szétválogatósdi, erről nem tudnak leszokni, de már osztályon belül. Legalábbis így hírlik. Jövőre, ha szülői értekezlet lesz, majd meghallgatjuk hogy és mint lesz Zalánnak, ha ő is ebbe a suliba jön.

Szerintem több "tagozatos" szócskát nem tudok elrejteni ebbe a bejegyzésbe, úgyhogy lassan abbahagyom. :)

Még annyi, hogy harmadik (negyedik?) osztályban német nyelvből nem megengedett a hármas osztályzat vagy annál rosszabb, elvárás igazából az ötös. Aki év végén mégis hármast kapna, azt eltanácsolják az osztályból. Hogy erre volt e már példa vagy sem, én nem tudom. 

Ennyi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!